Tips Travel Mak Buyong di Seoul

By | 09:01 Leave a Comment
Assalamualaikum semua. Hari ni tiba-tiba teragak nak sambung entry travel di korea. Kali ni saya nak fokus di kawasan seoul. Seoul ni ibu negara Korea. Populasi penduduknya saja dah juta-juta orang tau.

Selepas penat menjejaki kepulauan Jeju, maka tibalah untuk melambaikan tangan. Sesungguhnya saya sangat menyukai Pulau Jeju, sangat tenang dengan keindahan alam semulajadinya. Inshaallah ada rezeki saya bertandang semula ke Jeju Island.

Kami berangkat ke Lapangan Terbang Jeju untuk berlepas ke Gimpo Airport dengan menaiki pesawat Air Busan. Selepas 1 jam di udara kami sampai ke Gimpo. Sewaktu nak mendarat kat sana, kami disambut dengan luruhan salji di udara. Jakun sekejap mak buyong. Eksaited tau. Suhu sejuk di luar.
Setelah selesai urusan bagasi kami pon keluar untuk menunggu bas untuk ke seoul. Tiket boleh beli kat kaunter di dalam airport.

Dalam sejam menunggu airport bas, maka sampailah ia. Kami tak sanggup tunggu di luar sebab sangat sejuk. Berasap mulut tau. Dalam bas saya hanya melelapkan mata dan sesekali melemparkan padangan di luar tingkap. Tengok luruhan salji. Cantik sungguh. Kali ke 2 ke seoul memberi pengalaman ke dua buat saya.

Akhirnya kami sampai ke kawasan guesthouse kami yang terletak di Myeondong. Sekarang cuba nak cari tempatnya di mana. Kami ikut je arahan yang diberikan. Mula-mula tu sesat jugak, ditambah lagi dengan cuaca yang teramat sejuk rasa mahu beku sudah. Ohhhh taubat tak mahu jalan musim sejuk, tak mampu bertahan.. Akhirnya kami temui jugak Namsan Guesthouse 3. Penat kaki mak buyong, nasiblah dapat teman travel yang ringan tulang tolong bawa beg jugak. Thanks syirah.

Kami sampai pon dah hampir nak malam. So takdelah nak ke mana-mana, just jalan-jalan sekitar myeondong sambil cari mafla dan sarung tangan sebab memang tak prepare nak bawa. Kami cuci mata kat area myeondong shopping street bawah tanah tu.

Bolehlah tawar menawar dengan jurujual kat situ. Nanti bersambung part 2 eh. Ni saya tujukan lagu kpop buat semua. kikikikiki



0 comments:

Post a Comment