Ke Jepun Kah Kita Kaki Travel Group??

By | 09:54 Leave a Comment
Post kali ni saya nak share destinasi berikutnya untuk kami mengembara di Bumi Allah ini. Pilihan saya adalah negara matahari terbit, Jepun. Kenapa Jepun? Sudah tentu saya sendiri nak lihat dengan mata saya tentang sikap berdisiplin rakyat Jepun yang diwar-warkan iaitu sangat menjaga kebersihan dan adab susila. Selain daripada itu saya sendiri sangat menyukai keindahan alam semulajadi di negara Jepun terutama di kawasan Kyoto. 

Jadi start awal tahun saya sudah mencari info tentang negara Jepun dengan mengakses blog-blog rakan-rakan travel yang sudah mengembara di sana. Saya juga sudah merancang budget dan itenerary untuk ke sana. Budget yang saya buat lebih kurang RM5000 +++ ke atas tanpa shopping. Tempoh pengembaraan selama 10 hari dan kawasan yang dipilih adalah Osaka, Nara, Kyoto, Takayama, Shirakawa, Hakone (Fuji Lakes) dan Tokyo. Kalau pergi selama 3 minggu mampu cover semua tempat di Jepun tapi takpelah ada rezeki saya akan ke sana balik. Lama sangat nak tinggal baby hasya takut ibu yang demam kerinduan. 

Oh ya, buat masa ini saya terpaksa travel bersama rakan-rakan disebabkan budget yang tak mencukupi untuk membawa anak2, lagi satu saya tak berani nak bawa anak-anak ke oversea sebab mereka masih kecil dan antibodi belum kuat lagi plus saya mahu anak-anak rajin berusaha untuk memajukan diri agar dapat menyimpan duit macam ibu dia untuk travel. Abah saya tak pernah nak manjakan saya, kalau nak sesuatu kene usaha sendiri. Sekarang bila dah kerja dan ada duit saya dapat memenuhi IMPIAN saya untuk mengembara di Bumi Allah. Syukur sangat. Buat masa ni anak-anak ibu hanya mampu ibu bawa kamu cuti-cuti Malaysia saja. JADI kalau kamu nak mengembara ke LUAR NEGARA, belajar rajin-rajin supaya kamu dapat KERJA yang mampu menjamin masa depan kamu dan memenuhi IMPIAN kamu. Ibu dan Ayah hanya mampu sediakan PENDIDIKAN untuk kamu. Yang lain-lain kamu kene usaha sendiri tau!!

Tentu saja ada yang persoalkan kenapa saya suka travel dan tinggalkan anak-anak. Sebenarnya dalam 365 hari dalam setahun tu saya tak pernah tinggalkan anak-anak kecuali pergi bekerja saja. Saya sentiasa berkepit dengan anak-anak. Bermain dengan mereka. Cuma dalam seminggu saya meminta izin dengan suami untuk mengembara. Seminggu dalam setahun tau, bukan tiap-tiap minggu.. kikikiki. Dan saya bukannya setiap tahun 5 atau 6 kali travel.. setakat ni hanya mampu sekali dalam setahun. Ko ingat saya banyak DUIT nak gi travel tiap2 bulan atau setiap kali cuti sekolah!!

Oh ya, banyak betul bebel pulak, berbalik pada Trip Jepun. Saya rancang pada tahun depan iaitu Bulan Disember 2017. Tahun ni off travel. Hasya masih baby dan tak sampai hati nak tinggalkan. 
Saya rancang untuk memulakan pengembaraan di Osaka terlebih dahulu. Inshaallah kalau sempat boleh merasa suasana autumn di Jepun. Lepas tu boleh pergi ke Nara, Kyoto, Takayama, Shirakawa, Hakone (Fuji 5 Lakes) dan Tokyo. Jadi tix flight kene beli yang mendarat di Kansai Airport terlebih dahulu dan balik melalui Haneda Airport. 

Sekarang ni dah ada 4 orang yang confirm nak join Trip Jepun yang saya plan kan. Kami tengah menunggu untuk membeli Tix untuk tahun depan. Lepas beli tix barulah boleh tempah penginapan dan membeli JR Pass yang boleh cover pengangkutan keretapi di seluruh Jepun. 

Jadi kalau mereka yang nak banyak info tentang Jepun boleh ke web Japan Guide.







0 comments:

Post a Comment