Trip Mak Buyong di Jeju Island Part 2

By | 10:39 Leave a Comment
Alhamdulillah hari ni nak sambung cerita perjalanan saya dan rakan di Jeju Island. Walaupun sebenarnya memang tak cukup nak berjalan di Jeju selama 2 hari. Paling best pergi 4 hari baru puas hati.. takpe nanti ada alasan nak datang sini lagi untuk cover tempat yang tak pergi lagi.. hahahahaha...

So, selepas Mr Kim drop kami kat Yeha Guesthouse, sekarang di kenali sebagai Hostel Lyndon. Ada cerita lucu di sebalik guesthouse ini. Nanti aku cerita next entri untuk review penginapan pulak. Doa-doakan aku istiqamah menulis. Tiba-tiba cuti 3 bulan ni aku ter'rajin' pulak.

Bila sampai guesthouse, kami check in dan ambil kunci, Alhamdulillah bilik sangat selesa jugak. tak sabar nak rehat dan tido. badan dah penat sangat sebab berjalan seharian.. huhuhuu..

So, pagi-pagi esok dengan erti kata tepat jam 9 pagi dah terpacak Mr Kim kat Guesthouse kami. Memang on time betul dan sangat efisyen.. kita orang je lenggang kangkung lagi.. hahahaha

So itinerari hari ni, Mr Kim membawa aku dan syirah ke Sangumburi Crater. Ia merupakan kawasan kawah yang terbentuk daripada letusan gunung berapi. Bayaran masuk ke sini 6000 won. Memang best tau. Cuma masa kami sampai tu tiba2 hujan rintik2 tapi Mr Kim dah siap2 kan payung.. ermmm bestkan ada driver mcm ni. Rasa macam VVIP pulak. Kuang..kuang..kuang..







So lepas dah puas berjalan-jalan dan menikmati keindahan di sini, kami meneruskan perjalanan ke Songeup Folk Village. Sebuah Perkampungan tradisional penduduk jeju. Rumah-rumah di sini agak berlainan daripada rumah tradisional di seoul. Kami singgah di situ dan mendengar penerangan drp ahjussi yg sangat peramah menceritakan tentang kehidupan masyarakat jeju. memang Ohsem sunggu ahjussi ni siap nak bergambar dengan kitaorang dan promote beli teh dia. Aku terjebak beli. Memang teh dia sedap dan semua rasa ada.. harga pon boleh tahan.. hihihiihi.. eh lupa pulak lokasi ini juga dipilih untuk drama seaside..





Selepas itu, Mr Kim membawa kami ke destinasi seterusnya iaitu Seopkoji. Seopkoji ni merupakan teluk dan sangat cantik sebab terletak di persisiran pantai pulau jeju. Kalau gi musim bunga dapatlah lihat bunga kecik2 warna kuning tu. Ni pon lokasi drama All in. Masa sampai sini memang ramai pelancong dan baru lepas hujung..huii bertambah2 sejuknya.. kat sini memang banyak guna kudrat kaki namun mak buyong tetap gagah, if tak larat sampai situ jelah berjalannya.. masih waras lagi.. hahaha.. masa nak balik terbau aroma sotong bakar.. tapi tak beli pon sebab lepas ni ahjussi nak bawa kitaorang makan kat restoran seafood.





Ok lepas tu kami ke Seongsan Illchubong, kat sini tapak warisan yg diiktiraf oleh UNESCO. Di hujung tempat ni terdapat kawah besar. Tapi kami just amik gambar je. Memang aku tak berani nak mendaki dah, sebab kaki dah mula sakit..

Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Woljeong beach. Masa ni cuaca dah mendung menandakan nak hujan. kami pon hanya amik gambar sekitar dan tengok2 aje. sebab kalau pergi tengah hari rasanya nampak lebih menarik. pantai tu nampak lebih putih dan jernih je air dia.

So last destinasi sebelum Mr Kim hantar kami pulang ke hostel ialah Mysterious Road. Jalan ni sangat misteri kerana apa2 sahaja objek termasuk kereta dan bas boleh bergerak sendiri walaupun enjin kereta dah dimatikan. Hahahaha ada hantu ke???

Okey, kitaorang balik guest house dan merehatkan diri.











0 comments:

Post a Comment