Musim Luruh di Busan Part 2

By | 08:14 Leave a Comment
Assalamualaikum gais..

Alhamdulillah hari ni rasa nak sambung lagi entri terbaru tentang trip musim luruh di Busan untuk hari ke dua kami di sini.

Hari ni baby hasya (baby korea) agak meragam sikit sebab kene tinggal kat ibu dia. Ibu pergi bank kejap untuk urusan pembayaran duit seminar di UTHM.. Alhamdulillah dah settle urusan pembayaran untuk pembentangan seminar. Melayang RM 400 you, tapi takpelah demi mengenggam segunung ijazah sarjana saya sanggup laburkan duit.. huhuhuhu

Okey kita sambung part trip busan ni untuk hari ke 2..

So hari ke 2 kami nak ke gamcheon village.. sebuah perkampungan budaya korea. banyak rumah warna-warni di sini..
Selepas sarapan, kami terus keluar menaiki train ke stesen toseong (Line 1), keluar exit 6 tau, jalan terus sampai simpang terus dan ke kanan. Di sebelah kanan ada hospital dan di depan hospital ada tempat menunggu bas.So kita tunggulah bas NO 2 tu sampai. Bas ini akan ke Gamcheon Cultural Village. Bas nya kecil sahaja.. kuang..kuang..kuang..

So bila bas sampai, naik lah kami tapi.. takde tempat duduk sebab ramai sangat orang yang naik dan basnya pulak kecil.. so terpaksalah mak buyong berdiri.. sedih tau..
So bas pon bergerak lah ke sana.. dan.. sampai satu tempat tetiba je bas tak dapat bergerak sebab kawasan nya agak berbukit.. dan padat pulak dengan org.. so bas terpaksa berhenti..
tetiba rasa berdetik dalam hati.. aku kene jalan kaki ke nak ke sana.. mak aii pengsan lagi mak buyong.. kan terberanak pulak aku ni.. hihihihi.. adalah beberapa org penumpang yang turun tapi kami tak turunlah..

Alhamdulillah enjin bas dapat hidup kembali dan akhirnya kami sampai ke destinasi. So kawan aku si syirah eksaited nampaknya.. tengok rumah berwarna warni.. tapi kami hanya jalan dekat2 situ aje sebab kawasan perkampungan berbukit. Takut mak buyong tak larat.. kaki pon dah penat berdiri dalam bas tadi..

Puas kami bergambar di kawasan gamcheon village tu tibalah masa untuk pulang ke guest house. Petang nanti kami nak ronda kawasan sekitarnya saja. badan pon dah tak larat, pagi esok kami nak berangkat ke jeju island pulak.

So Mak buyong belanja gambar2 kami di sini.. Gamcheon cultural village..





0 comments:

Post a Comment