Taejongdae Park, Busan di Korea Yang Mesti Anda Pergi

By | 09:38 2 comments
Hai semua..

Hari ni akak nak citerkan tentang satu tempat yang menarik di Busan, Korea sewaktu akak mengembara ke sana pada mac 2014. Tempat ni di namakan Taejongdae Park, terletak di Busan, Korea. Apa yang best nya di sini..  

Taejongdae diiktiraf sebagai salah satu monumen di Busan, bersama-sama dengan Pulau Oryukdo, Taejongdae (태종대) mewakili Busan, dan amat terkenal dengan pantai yang batu. 

Taejongdae mempunyai puncak yang tertinggi iaitu pada 250 meter, di sini terdapat hutan pokok pain dan lain-lain 200 jenis pokok. 

Taejongdae dinamakan sempena raja ke-29 Silla Kingdom iaitu, Raja TaeJong Mu-yeol (604-661). Raja TaeJong telah mengembara ke banyak tempat tetapi tempat ini adalah tempat yang amat digemarinya kerana raja suka memanah.

Di bawah rumah api di resort ini ada batu yang dipanggil Sinseon Rock, ia dinamakan begitu selepas mitos terdapat bahawa dewa dan dewi turun di sini untuk berehat. 


Pada batu ini terdapat angka yang dipanggil Mangbuseok, yang dinamakan sempena kisah seorang wanita yang menunggu suaminya yang telah pergi ke Jepun.  

Taejongdae juga terkenal dengan upacara berdoa untuk hujan, yang dilakukan apabila terdapat  musimkemarau dan hujan iaitu pada 10 Mei lunar dipanggil 'Taejong Hujan'. Pada hari tersebut tidak ada awan anda boleh melihat Pulau Tsushima di Jepun dari balai cerap.

So itu sedikit sebanyak cerita tentang Taejongdae di Busan. Jadi bagaimana anda nak ke sini??
Tapi pastikan anda mendarat di Busan terlebih dahulu lah.. hihihihi


Dari Stesen Busan, anda perlu mengambil Bas  bernombor 88 atau 101 dan turun di Taejongdae (태종대).

Antara Bas-bas yang menuju ke Taejongdae ialah bernombor 8, 13, 30, 88, 101.



Masuk ke sini adalah percuma, kecuali anda menaiki train danubi untuk meronda sekitar taejongdae park, Busan..

Jom lihat gambar2 kembara saya di sini bersama adik-adik saya.. psst nak jalan2 kat sini perlu stamina yang kuat tau, saya tak letih sangat sebab saya ambik vitamin shaklee bagi saya bertenaga sentiasa..







Taejongdae Park, Busan
Kalau nak oder vitamin shaklee dengan akak.. boleh je..

Hubungi akak tau.. boleh wassap atau sms atau email
013-7930935
aidatul_shima@yahoo.com

2 comments: Leave Your Comments

  1. Salam kenal,

    Syok nyer jalan-jalan ke KOREA. :)

    ReplyDelete
  2. salam kenal juga, best baca blog awak tentang bento, kalau ada rezeki boleh jalan2 JEPUN.. tentu menarik di sana

    ReplyDelete